2019./2020. m.g. skolas muzejā

Datums: 16.06.2020 2019./2020. m.g. skolas muzejā


Ir aizvadīts vēl viens darba cēliens skolas muzejā. Jau piektais jaunajās muzeja telpās! Kāds tas ir bijis? Ļoti dažāds. Darbs muzejā notika gan pētniecībā, gan muzejpedagoģijā. Turpināja darboties muzeja pulciņš, apmeklētājiem bija skatāmas vairākas izstādes. Muzeja krājums papildinājās ar vairākiem interesantiem eksponātiem.

Aizvadītajā mācību gadā skolēni un skolotāji, skolas darbinieki iesaistījās projektā “Mans skolas stāsts”.  Katrs varēja uzrakstīt savu stāstu par sevi un skolu, varēja intervēt bijušos un esošos skolēnus, darbiniekus. Rezultātā tika iegūti interesanti stāsti, kurus turpmāk varēs izmantot pētniecībā, izzinot skolas vēsturi.

Mācību gada laikā notika gandrīz 30 muzejpedagoģijas nodarbības gan skolas vēsturē, gan par muzejā skatāmajām izstādēm. Muzeja apmeklētājiem bija iespēja iepazīt 6 dažādas izstādes. Tās bija tapušas tepat skolas muzejā vai atceļojušas no LNV muzeja, Latvijas Okupācijas muzeja, bet pēdējās izstādes autore bija A.Kronenberga biedrība.

Jau otro gadu skolas muzejam ir atsevišķa krājuma telpa, kur glabājas pamatekspozīcijā neizvietotie priekšmeti. Šogad krājumu papildināja vairāki interesanti eksponāti, piemēram, rakstāmgalda piederumu komplekts, slēpes un slēpju zābaki, 1980.gadā tapusi glezna ar Nīcas vidusskolas veco ēku.

12.martā muzejā viesojās Valsts prezidents Egils Levits, kas ar interesi uzklausīja skolas direktores Lāsmas Petermanes un muzeja vadītājas Sandras Pankokas stāstījumu par muzeja nozīmi skolas dzīvē, iepazinās ar skolēnu uzrakstītajiem skolas stāstiem un izstādi par A.Kronenberga daiļradi.

IMG_8059

Mācību gada laikā katru trešdienu uz nodarbību pulcējās muzeja pulciņa dalībnieces, lai turpinātu izzināt skolas pagātni un muzeja darbības daudzās jomas. Arī attālinātās mācīšanās laikā pulciņš turpināja strādāt – meitenes rakstīja katra savu pandēmijas laika dienasgrāmatu, kas tagad ir skatāmas skolas muzejā. Īpaši paldies jāsaka 9. klases meitenēm. Sondra, Samanta, Ilze Elizabete muzejam bija uzticīgas jau no 6. klases. Visus šos gadus viņām nezuda interese par skolas vēsturi un muzeja darbu. Paldies par ieinteresētību, iniciatīvu, radošumu, darboties gribu! Paldies arī pārējām meitenēm par ieguldīto darbu.

Vasaras mēnešos skolas muzejs apmeklētājiem būs slēgts, taču jau septembrī tas  atsāks darbu un gaidīs jaunus apmeklētājus.

 

Nīcas vidusskolas vēstures muzeja vadītāja Sandra Pankoka